Silah Ruhsat İşlemleri

Silah Ruhsat İşlemleri

Türkiye’de silah bulundurmak ve taşımak için ruhsatınız olması gerekiyor. Bunun için 6136 Sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun kapsamında silah ruhsat işlemleri yürütmeniz gerekiyor.  Silah ruhsatını almak istiyorsanız öncelikle belirli sorulara cevap bulmalısınız. Bu yazımızda sizlere silah ruhsatı için gerekli evraklar, silah ruhsat yaşı, silah ruhsat çeşitleri, silah ruhsat ücreti gibi konularda bilgi vereceğiz.

Öncelikle silah ruhsatı kişinin ikamet ettiği illerde valilikler bünyesinde ya da yetki verilmiş olan kaymakamlıklar bünyesinde yürütülüyor. Silah ruhsat işlemleri için valiliklere dilekçe ve istenen evraklar ile başvurmanız gerekiyor. Bu süreçte ruhsat alabilmek için 21 yaşını geçmeniz en önemli kuralı oluşturuyor.

Silah Ruhsatı Nasıl Alınır?

Silah ruhsat işlemleri gerçekleştirmek istiyorsanız öncelikle şartların eskiye göre daha zorlu olduğunu belirtelim. Bunun için gerekli başvuru adımlarını yürütmeli ve başvuru için gerekli olan belgeleri tamamlamalıdır. Ancak bu şekilde bir silah ruhsat sahibi olabilirsiniz.  Son yıllarda kanun ve yönetmeliklerde bazı değişiklikler yapıldı. Artık silah ruhsatlarında yivli ya da yivsiz av tüfekleri ve tabancalar ile ilgili düzenlemelerin tamamı Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde yürütülüyor.

Bunun yanında silahlardaki ruhsatları boyutu ve kullanım süresi gibi bazı noktalarda değişiklikler oldu. Öncelikle bulundurma ruhsatı alacaksanız bunun süresi 5 yıldır. Taşıma ruhsatında yivli av tüfeği ruhsatlarında da süre 5 yıl olarak uygulanmaktadır. Son olarak kamu görevlisi emeklileri için silah ruhsatı süresi için bir kanun yok, tamamen süresiz olarak lisans bulundurulabiliyor.

Silah Ruhsatı İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Silah ruhsat işlemleri yerine getirmek istiyorsanız belirli şartları taşımanız gerekiyor. Öncelikle belirli meslek gruplarından olmalı ya da bazı özel durumları taşımalısınız. Kamu emeklisi olan kişiler, kolluk kuvvetleri, özel va kamu kurumlarında onarım, koruma ve bakım işlerinde görev yapan kişiler vb. silah barındırma ruhsatına sahip olabilir. Bunun dışında ana kural silah ruhsatı alacak kişinin 21 yaşını geçmiş olmasıdır.

21 yaş üzerinde olan ve silah ruhsatı için uygun olan kişiler ikametinin bulunduğu il valiliğine dilekçe ile başvuruda bulunmalıdır. Burada diğer bir kural ise başvuru yapan kişinin sicil kaydının temiz olmasıdır. Bu noktalar tamamsa silah ruhsat işlemleri yapılır. Ardından sağlık raporu, vesikalık fotoğraflar, bir vergi borcunun olmadığını gösteren resmi belge, ruhsat ücretini gösteren harç makbuzu ve istenen diğer belgelerin sunulması gerekiyor.

2022 Silah Ruhsatı Ücreti Ne Kadar?

Silah ruhsat işlemleri sırasında başarılı olabilmek için öncelikle 21 yaş üzerin olmalısınız ve Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yapılan incelemede uygun bulunmanız gerekiyor. Ardından ruhsat açısından şekil şartı olarak istek formunu doldurarak iletmelisiniz. Burada kişiye ait nüfus cüzdanı ya da kimlik kartının aslı yer almalıdır.

Daha sonra sağlık sorunu olmadığına dair sağlık kurulu raporu, fotoğraflar, harç ve vergi belgelerine ait makbuzlar il valiliğine sunulmuş olmalıdır. Bu süreçte ruhsat türü ve süresine göre belirli bir harç ücreti söz konusudur. Silah ruhsatları genellikle 5 yıl olarak verilmektedir. Ruhsat türüne göre de ücret değişiklik gösteriyor. 2022 silah ruhsat ücretleri konusunda bizleri arayarak güncel fiyat listesini öğrenebilirsiniz.

Silah Ruhsat İşlemleri Danışmanlığı

Silah ruhsat işlemleri yaptıracaksanız burada zorlanmamanız ve başvurunuzun uzamaması ya da başarısız olmaması adına sizlere silah ruhsat işlemleri danışmanlığı sağlıyoruz. Sizin adınıza tüm süreci yürütüyor ve ruhsat alma sürecini sizin için sorunsuz bir hale getiriyoruz.  Silah ruhsatı almak istiyorsanız hemen bize ulaşın ve detaylı bilgi alın.

Sıkça Sorulan Sorular (S.S.S)

Silah Ruhsatı Kaç Günde Onaylanır?

Satın aldığınız ya da devir aldığınız silahın fatura tarihinden itibaren 60 gün içinde tespiti yaptırılmalıdır. Harç ücretini ödeyen meslek grupları içindeyseniz valilik makamı onayı sonrası 1 gün içinde ruhsat veriliyor.

Silah Ruhsatı Süresi Bitince Ne Olur?

Silah ruhsatı bittiği tarihten itibaren 6 ay içinde yeniletmeniz gerekiyor. Ruhsatı veren makama bu süre içinde yenileme başvurusu yapmazsanız ruhsatınız iptal edilir.

Silah Taşıma Ruhsatı İle Nerelere Girilmez?

Silah taşıma ruhsatı ile duruşma, mahkeme salonu, hastane psikiyatri bölümü, akıl hastanesi, cezaevi, ıslah ve infaz kurumu ve öğrencilerin toplu oturdukları yurtlara giremezsiniz. (Kanundaki detaylı liste için danışmanlarımızdan bilgi alabilirsiniz.)

Silah Ruhsatı Kaç Yıllık?

Silah ruhsatları aldığınız tarih itibari ile 5 yıl geçerlidir ve 5 yıl dolduğunda ruhsatınızı yenilemeniz gerekir.

Silah Bulundurma Harcı Kaç Yılda Bir Ödenir?

Silah bulundurma harç bedeli 5 yıllık olarak ödenir. Yani sizler de 5 yılda bir ruhsat yenileyerek silah bulundurma veya taşıma harcınızı ödemelisiniz.

Ruhsatlı Silah Miras Kalır Mı?

Vefat eden kişiye ait bir silah tebligat tarihi dikkate alınmakla birlikte mirasçıların tamamı muvafakat ettiğinde 6 ay içinde yapılan başvuru ile talep eden mirasçı ya da üçüncü başka bir kişiye devredilebilir.

Taşıma Ruhsatlı Silahla Avm’ye Girebilir Mı?

Silah taşıma ruhsatınız varsa ruhsat kontrolü yapıldıktan sonra alışveriş merkezlerine sorunsuz olarak giriş yapabilirsiniz.

Resmi Kurumlara Silahla Girilir Mi?

Eğitim ve öğretim kurumu, açık ve kapalı mekan siyasi parti toplantısı, izinli ve izinsiz toplantı ile gösteri yürüyüşü, sendika, dernek (yönetim ve yapı bağlantılı yerler) mekanlarına silah ile girme şansınız yoktur.

Silah Ruhsatı Almak İçin Kaç Yaşında Olmak Gerekir?

Silah ruhsatı alabilmek için bir engeliniz yoksa 21 yaşında olmanız yeterlidir. Özetle 21 yaşını dolduran ve engeli olmayan her Türk vatandaşı silah ruhsatı alabilir.

18 Yaşında Silah Alabilir Mi?

Silah ruhsatı için 21 yaşı beklemeniz gerekiyor. 18 yaşında tek atımlık av tüfeği alabiliyorsunuz.

Buy now